Tırnakların üst katmanlarına oluşan bir mantar enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon tırnakların rengini, şeklini ve kalınlığını değiştirebilir. Ayrıca tırnakların yumuşamasına, kabarmasına ve kırılmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda tırnak mantarı tedavisi gerekebilir. En sık ayak bilekleri ve parmakların tırnaklarında görülür, ancak el tırnaklarında da ortaya çıkabilir.
Tırnak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uygulama sırasında hasta genellikle uyuşuk bir halde olur ve uygulama alanı lokal anestezi altında yapılır. Mantar enfekte olan tırnak parçası çıkarılır ve tırnak yatağı temizlenir. Daha sonra, uygulama alanı dikişlerle kapatılır ve tırnak yavaş yavaş yeniden büyür.
Ayrıca topikal antifungal ilaçlar veya oral antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Topikal ilaçlar tırnak ve tırnak yatağına uygulanırken, oral ilaçlar vücut içindeki mantarı öldürmek için kullanılır. Ancak tırnak mantarı tedavisi, ilaçlı tedaviye göre daha doğru bir çözümdür.
Mantara Yakalanmamak İçin Ne Yapılmalı?
Ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı sık sık değiştirin ve havalandırın. Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın ve kurulayın. Ayağınızın nemli ve sıcak ortamlarda kalmamasına özen gösterin. Ayakkabılarınızın içine nem emici bir taban yerleştirin. Ayağınızda oluşabilecek yaraları kontrol altına alın ve hijyenik bir şekilde bakın.
Belirtileri Nelerdir?
Bazı belirtiler şu şekildedir;
Tırnakların rengi ve yapısı değişir, matlaşır veya sarılaşır.
Ayrıca kalınlaşır, kabarmaya veya yırtılmaya başlar.
Tırnak yatağının kenarlarında yapışkan siyah veya beyaz bir madde oluşur.
Tırnaklarda yukarı kıvrılır veya kabuklu hale gelir.
Tırnakların çevresinde şişme, kızarıklık veya kaşıntı oluşur.
Tırnaklar kolayca kopar veya dökülür.
Ancak her biri her zaman belirti olarak görülmeyebilir. Mantarın erken aşamalarında belirtileri az veya hiç olmayabilir. Tırnak mantarı tedavisi, teşhisi veya belirtisi için uzman podolog tarafından incelenmesi gerekir.